PENGILAN
Sik kira, pengilan urang nikahkah, urang makan doa
selamatkah, urang ngekahkah, urang makan telok balakah, urang betunangkah, bila
ada diseruk, tanggar waktu, tanggar jadual, sik ada bepangkak ngan kerja kerja
lain yg penting, pengilan lah kita nuney seruk urang ya. Sama ada indok kakak
kita pun, kawan ato geng-geng kita, urang baruk dikenaikah, tuk lah keistimewaan
dan unik kita di Sarawak tuk, mesti coba begelumok ngaderkan kita pun, asai jak
ada diseruk. Marek urang lamak makey seruk cara ngagak dirik pun, ada wakilnya,
merik salam “nyampey salam sianok ngan sianok, nyemput kitak datang ke rumah,
ari minggu tuk, nikah si anok ngan sianok” bunyi salam urang nyeruk marek.
Jaman kinek tuk, jaman semua ringkas, urang makey antar surat jemputan ajak.
Mun di rumah ibuk tuak kita pun molah majlis ya, biasanya
awai lah kita kenak datang. Nulong ngemas rumah, molah bangsai, encarik kayu
api, mupok bepinjam pak mangkok sebageynya.
Bila tiba jak majlis ya, maka kita pengilanlah, mbak
kerubong envilop ke sedekah, merik ngan tuan pun kerja ya. Bukan kerubong
envikop kosong, adalah seringgit duak lam ya, k meringan sikit adik kakak
bebelanja ya bah. Tapi ada wak urang kah kerubong envilop kosong juak kita
temu, mun kita molah kerja. Bukanlah makna sidak ya nang sengaja nok kah
kerubong kosong, tapi, endak juak kita medo, kadang ada jereki, kadang bila dah
ndak ada langsong, nang kerin kontang lam kocek seluar. Bukan jak kocek selor,
lam tem, lemari nang sik da. Jadi jangan ndak key adat baksa kita pengilan,
mbak ajaklah kerubong kosong ya tadik.Agik pun, sikda wak tuan rumah ya nak
bebukak kinek kinek ya.
Ditempat majlis ya, ramilah indok kakak pengilan. Datanglah
kita basalam ngan tuan rumah, sambel ngepitkan kerubong envelop lam tangan
kita, sambel bejarah, tuan rumah ya macam diajar juak narit kerubong envilop
mbak kita tek. Ceredik jak jari tunjuknya ngait sikit envilop ya, alu kah nya
kat kocek baju melayunya.
Kita disela dudok. Sidak miak-miak dah bejuntun juntun
ngangkat seperah makan. Ngidangkan seperah demi seperah makanan kita dimeja
ya.Biasanya ada empat ato limak jenis makanan diidang. Iboh cerita olok hal
adat budaya ngator seperah, kelak di cerita lain kelak khas k nya.
Jadi makanlah kita urang pengilan tek dengan makanan nok
diidang ya. Abis jak sidak makan, ada udik miak ya ngagak sik, ngambik lebih
lebih ya. Mana nok bagus, sik di kaco, dikah sidak lam besen, dapat sedia mun
sekiranya ada guntong barang makanan kelak.
Yang tapak mangkok yang kotor,
diangkat ke tempat urang bebasoh. Ada geng nya agik nunggu sia, nang khas k
masoh tapak mangkok ya. Makanan seperah, terus diidang terus menerus sampey abis
semua urang pengilan, adik kakak dirik pun, tuan rumah, mun semua dah abis
makan, baruklah berenti ngidang.
Barang dikemas. Ada yang bebasuk, temasuklah sidak kenceng,
periok belangak, semua dicuci bersi bersi. Urang empuan mupok ngambik besen,
ato bekas k kah barang barang lebih tek, k sedekah ngan indok kakak dirik pun
yang nulong ato yang sik diam berdekatan
Budaya ya, maseh agik kekal sampey kinek tuk, dikampong
kampong.
jangan lupak ngelik LIKE, mun ada komen agik bagus.
jangan lupak ngelik LIKE, mun ada komen agik bagus.
Usaha yang bagus saudara untuk menulis semua budaya sarawak dalam bahasa sarawak sebagai bacaan anak cucu kita masa depan..
ReplyDeleteTerima kasih juak ngan kitak urang yg ada merik perhatian ngan blog tuk. Ada kelemahan, kekurangan, salah segok, tegor jak.
Delete