NGIAN/JERMAL.
Kamek di bako madah benda tuk ngian. Selain dari pukat,
belat, meranto dan sebageynya, ngian tuk juak kerja-kerja sidak di kampong Bako
sampey kinek tuk. Cuma aku sik pasti ilak, sama ada tiang nibong nok
tecugat-cugat, sambong menyambong , tepacak kat sungey ya dinamakan ngiankah
ato kerjanya nama ngian. Maklum juaklah, ninggai bako marek taun 1969, sik
ambik berat gilak ngan istilah-istilah nok macam tuk. Ditanggar ajak, urang
nyebut ngian, kita madah ngian, urang madah jermal, kita madah jermal. Bila dah
nok molah hai-hai mcm tuk baruk terfikir, ni sebenarnya.
Rasa aku, mungkin blok-blok ruang tiang-tiang nibong ya
terpacak nama ngian. Sebab jarin didalamnya nok pakey merangkap aselnya sidak
ku dengar madah songkor. Dalam pun ya agik. Sekurangnya, ada wak yang metol
kelak, mana nya tauk. Sebab aku nulis hai ngian tuk, bukan pokus (Focus) ngan
alat ato tempat nok dipakey sidak ya encarik jereki. Tapi aku nok madah hai apa
yang dioleh sidak makey benda ya, apa bejanya ngan jarin-jarin lain yang key
nangkap ikan ya.
Mun di kampong Bako tuk, Ngian ato jermal ya nang sik asing
lagik. Nang ari encelang mata aku nanggar benda tuk, sampey kinek tuk, maseh
agik sidak ngerjakannya.
Mun pukat, belat, meranto, ngoret, enjarin, melengkong,
naut, ngail, nundak, semua ya key nangkap ikan. Tapi ngian ato jermal tuk lain.
Ada juak dapat ikan, tapi ikan-ikan jenis yang sik sekolah, ikan sik pandey
maca kali. Sebab ngian ato jermal tuk, nang khas pakey ngambik bubok key urang
molah belacan. Ato pun payak key sidak molah sesar ato siar, udang kerin kata
sidak di Bandar. Ikan mana nak sesat jak masok lam ya.
Tapi di Miri Bintulu, sidak sik makey ngian ato jermal
ngambik bubok, sebab ya kali belacan sidak mahai, sebab bubok oleh sidak di
Miri Bintulu bersi, sik macam yang dioleh di Bako ato kampong-kampong sebelah
Kuching tuk. Bukan lah nok madah bubok kita di Kuching tuk sik bagus, coma nang
sik apat napi, mungkin kerna keadaan sungei ngan laut kita kali. Banyak ngan
sepuk. Sepuk ya benda-benda itam lam bubok. Mana yang nampak kasar ato besar,
dapat wak dipileh dibuang, tapi mana nok alus-alus ya terus encang ajaklah
dipolah belacan. Mun di Miri Bintulu, sidak sik makey ngian ngambik bubok.
Sidak makak, makey alat macam songkor juak, makak ditepi tepi laut air singan
pinggang. Bubok dioleh semuanya bersi-bersi, puteh jak warnanya, ngan
merah-merah warna jongoi janggutnya.
Munkin sebab ya belacan Bintulu Miri mahai kali, kemudian
kaedah sidak molah pun lain juak sikit dari kita di Bako, Buntai dan
kampong-kampong sebelah kawasan kita tuk. Kamek tauk, sebab kamek nang puas
nulong arwah bapak kamek molah belacan dolok. Macam ney jak urang maok. Maong
belacan jenis yang tolen, yang dicampor ngan palak payak, ngan yang dicampor
ngan tepong lemantak, tepong jagong, semua dah dipolah kamek dolok.
Aok, lupak aku eh. Leka ngingat ngan belacan ajak, encaluk
lupak disebut. Kecik ati ajak encaluk
sik disebut. Sama juak, encaluk Miri Bintulu sedap rasanya. Selain makey bubok
bersi, sidak makey gula apong key nambah sodanya. Encaluk kita situk, ada berunah
sikit rasanya. Mun mana yang nang suka makan encaluk berunah sikit, encaluk
kita situk di Bako Buntai ngan kampong kampong kita belah tuk lah. Sebab kita
tuk sik sama citarasa.
Jadi Ngian ato Jermal ya, adalah tempat pakey nangkap bubok,
dan jarin didalamnya ya nama songkor.
Jangan lupak ngelik LIKE dan mun dapat merik KOMEN agik
rindok kita bekonsi cerita.
0 Response to "NGIAN ATO JERMAL"
Post a Comment